Hoe gezond is de lucht die jij inademt? Dat kun je zelf zien door de luchtkwaliteit in huis te meten met een luchtkwaliteitsmeter. Als er veel fijnstof of CO2 in de lucht zit kan dit zorgen voor longklachten, allergieën en stress. Of het kan bestaande problemen verergeren. In dit artikel vertellen we hoe je zelf de kwaliteit van jouw lucht kunt meten in huis en wat de beste meters zijn. En hoe je ervoor kunt zorgen dat je schonere lucht inademt.
De beste Luchtkwaliteit Meten per categorie:
Beste luchtkwaliteitsmeters overzicht
Afbeelding | Award | Actuele Prijs |
---|---|---|
![]() |
Onze Favoriet | Check Prijs bij Bol |
![]() |
Beste Algemene Keuze | Check Prijs bij Bol |
![]() |
Meest Luxe Keuze | Check Prijs bij Bol |
![]() |
Meest Luxe Optie | Check Prijs bij Bol |
![]() |
Meest Overzichtelijke Meter | Check Prijs bij Bol |
![]() |
Beste Budget Keuze | Check Prijs bij Bol |
De 6 beste luchtkwaliteitsmeters onderzocht
Deze luchtkwaliteitsmeter van SenseAir is een echte favoriet en meet de CO2-concentratie in de ruimte erg nauwkeurig. Dit model geeft geen luid alarm, maar bij een slechte waarde gaat het lampje rood knipperen. Ideaal voor ruimtes waar een geluidssignaal niet gewenst is!
- Stil, zonder alarm, ideaal voor rustige ruimtes
- Lampje knippert in groen, oranje of rood, afhankelijk van waarde
- Meet CO2-concentratie nauwkeurig
- Werkt op stroom, geen batterijen vervangen
- Lastiger te hanteren
- Vraagt om alertheid op het lampje
De Nomestic® CO2 Meter komt bij ons als beste overall keuze uit de test! Dit apparaat biedt nauwkeurige metingen van luchtvochtigheid en temperatuur binnenshuis en is multifunctioneel inzetbaar. Het draagbare ontwerp maakt het gemakkelijk om het apparaat te verplaatsen. Bovendien biedt dit product een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding vanwege de scherpe prijs en nauwkeurige metingen, waardoor het een verstandige keuze is voor consumenten die betrouwbare metingen willen zonder een grote investering te doen.
- Ophangen of neerzetten
- Krijg meldingen bij te hoge waardes
- Duidelijk af te lezen scherm
- Draadloos te gebruiken voor ±24 uur
- 100% tevredenheidsgarantie
- Geen wifi
Deze CO₂-meter van SenseAir is een hoogwaardige en luxe keuze met uitgebreide functionaliteiten. Niet alleen wordt de CO₂-waarde gemeten, maar dit apparaat controleert ook de luchtvochtigheid en temperatuur. Je bedient via een touchscreen en ziet de meetgegevens van de afgelopen 24 uur duidelijk weergegeven.
- Uitgebreid, meet ook luchtvochtigheid en temperatuur
- Eenvoudige bediening via touchscreen
- Meetgegevens van afgelopen 24 uur makkelijk zichtbaar
- Luchtkwaliteit weergegeven met kleurindicatie
- Nauwkeurig en hoogwaardig apparaat
- Prijzig
- Niet draadloos, stroompunt vereist
De Rovary CO2 meter is een van de beste luchtkwaliteitsmeters die zowel thuis als in een professionele omgeving te gebruiken is. Hij meet CO2, luchtvochtigheid en temperatuur vluchtige organische stoffen (VOC). Daarnaast kun je op deze meter ook instellen dat hij een waarschuwing geeft bij een te hoge CO2-waarde. Geschikt voor wie heel precies de luchtkwaliteit thuis wil bijhouden.
- Oplaadbare batterij
- Meerdere ISO keurmerken
- Gemakkelijk af te lezen
- Handig en simpel in gebruik
- Zeer nauwkeurig
- Hogere prijs dan andere meters
WIl je de de meest belangrijke waarden in één keer af kunnen lezen? Dan is er de YILOFY meter. Deze meter heeft 5 nauwkeurige sensoren om de kwaliteit van de lucht te bepalen. Hij meet: temperatuur, luchtkwaliteit, TVOC (vluchtige organische stoffen), HCHO (Formaldehyde, geurloos gas) en CO2. De metingen staan allemaal duidelijk onder elkaar zodat je in een oogopslag ziet wat de waarden zijn
- Zeer nauwkeurig
- Compact
- Duidelijk af te lezen en simpel te gebruiken
- Lage prijs
- Batterijduur is relatief laag
De SolHouse 3 in 1 CO2 Meter is de beste budget keuze voor wie de luchtkwaliteit thuis wil monitoren zonder een grote uitgave te doen. Met real-time metingen van CO2, temperatuur en luchtvochtigheid biedt dit apparaat essentiële informatie om een gezonde leefomgeving te behouden. Dankzij het compacte en draagbare ontwerp is deze meter eenvoudig overal te gebruiken.
- Compact en draagbaar design
- Real-time metingen op een overzichtelijk lcd-scherm
- Ingebouwd alarm bij te hoge CO2-waardes
- Meet ook temperatuur en luchtvochtigheid
- 30 dagen tevredenheidsgarantie
- Geen wifi-connectiviteit
- Beperkte batterijduur
Waarom is kwaliteit meten in huis belangrijk?
Zonder dat je het ziet, zweeft er van alles in de lucht. Dat kan je longen irriteren. Bijvoorbeeld fijnstof, pollen, allergenen of vluchtige stoffen. Door de luchtkwaliteit in je huis te meten, weet je hoe gezond de lucht is die je inademt. Met die informatie kun je dan aan de slag. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat je (ergere) longklachten krijgt, of je kunt een allergie verminderen. Slechte luchtkwaliteit kan ook zorgen voor vage klachten, zoals hoofdpijn, stress, onrust, of verstoorde slaap. Daarom is het fijn om te weten wat luchtkwaliteit in huis is. Dat kan met een luchtkwaliteitsmeter.
Wat meet een luchtkwaliteitsmeter?
Vrijwel alle luchtkwaliteitsmeters hebben sensoren om de temperatuur, vochtigheid en het CO2 gehalte van de lucht te meten. In principe gaat het dus letterlijk om de kwaliteit van je lucht. Van een slechte kwaliteit kun je bijvoorbeeld duizelig worden en gaat je concentratievermogen naar beneden. Daarnaast zijn er allerlei andere factoren die van belang kunnen zijn voor de gezondheid van de lucht.
Luchtkwaliteit: vochtigheid, temperatuur, druk en fijnstof
- Luchtvochtigheid zegt iets over de hoeveelheid waterdamp die in de lucht zit. Gezonde lucht heeft een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent. Te droge lucht zorgt voor geïrriteerde luchtwegen, droge ogen of gebarsten lippen. Erg vochtige lucht is vooral slecht voor je huis: hout zwelt op en schimmel groeit sneller.
- Temperatuur gaat natuurlijk over hoe warm het is in huis. Wat je fijn vindt, is heel persoonlijk. Maar de meeste mensen vinden een temperatuur tussen de 19 en 21 graden ideaal. Als de temperatuur te laag is, dan kan de lucht te vochtig worden. En staat de verwarming te hoog, dan kan dit juist voor droge lucht zorgen. De ideale slaapkamer temperatuur zit rond de 18 graden.
- Luchtdruk gaat eigenlijk over het ‘gewicht van de lucht’. Deze verandert op basis van het weer buiten. De luchtdruk heeft samen met temperatuur veel invloed op de luchtvochtigheid. Door de luchtdruk en temperatuur te weten, kun je slimmer ventileren en de luchtvochtigheid in huis op peil houden.
- Fijnstof is een algemeen woord waarmee alle kleine stofdeeltjes in de lucht worden bedoeld. Bijvoorbeeld roet en smog, maar ook allerlei andere stoffen. Een waarde van minder dan 10 μg/m³ is acceptabel. Veel fijnstof in de lucht kan zorgen voor een hogere bloeddruk. Dit kun je meten met een bloeddrukmeter.
Luchtkwaliteit meten in huis: dampen en gassen
- CO2-gehalte gaat over de hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht. Omdat je zuurstof uit de lucht gebruikt en CO2 uitademt, komt er langzaam steeds meer CO2 in de binnenlucht. Teveel CO2 zorgt voor hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. De CO2-concentratie in huis is in het beste geval maximaal 800 ppm (parts per million).
- TVOC staat voor ‘Total Volatile Organic Compounds‘, oftewel: vluchtige organische stoffen. Dit zijn gassen of dampen die giftig kunnen zijn en dus schadelijk voor je gezondheid. Ze kunnen zorgen voor hoofdpijn, allergieën en problemen met ademhalen. De maximale hoeveelheid van VOC in gezonde lucht is 1,0 mg/m³.
- HCHO is de chemische afkorting van formaldehyde. Dit is een giftige en kankerverwekkende stof. Formaldehyde komt vooral vrij bij klussen en bouwen, maar kan ook in kleine hoeveelheden worden gevonden bij het meten van de luchtkwaliteit in huis. De maximale nog gezonde waarde is 0,1 mg/m³.
- Ozon is het gas waar smog voornamelijk uit bestaat. Dat is de bekende luchtvervuiling die vooral in de zomer ontstaat, door uitlaatgassen en zware industrie. Vanuit de overheid wordt geprobeerd om deze waarde onder de 100 µg/m³ te houden. Maar ook bij kleinere hoeveelheden kunnen hart- en longpatiënten problemen ervaren.
- Stikstofdioxide draagt ook bij aan smog. Het is een schadelijke stof die vooral van het verkeer komt. Woon je dichtbij een drukke weg, dan is dit dus een belangrijke stof bij het luchtkwaliteit meten in huis. Er is geen officiële ‘gezonde’ waarde. Voor stikstofdioxide geldt: hoe minder, hoe beter. Zie ook de informatie van het RIVM.
- Koolmonoxide is een giftig gas dat je niet kunt zien, proeven of ruiken. Dat maakt het erg gevaarlijk, want er kan ongemerkt veel koolmonoxide in de lucht van je huis zitten. Dit ontstaat bijvoorbeeld bij een gaslek of kapot gastoestel, zoals een kachel, geiser of CV-ketel. Of bij een verstopte openhaard. Er overlijden elk jaar ongeveer 10 mensen aan koolmonoxidevergiftiging. Dit is makkelijk te voorkomen met een goede luchtkwaliteitsmeter of een (goedkope!) koolmonoxidemelder.
Luchtkwaliteit meten én verbeteren in huis
Oké, je hebt de luchtkwaliteit in huis gemeten en je komt erachter dat er nogal wat vervuiling in de lucht zit. Wat kun je daar dan aan doen? Met onderstaande tips kom je een heel eind. Je zult zien dat je vrijwel direct een verschil opmerkt op je luchtkwaliteitsmeter.
Ventileren is gratis
Om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren hoef je niet meteen weer iets nieuws aan te schaffen. Dagelijks de ramen even open zetten zorgt voor goede ventilatie. Doe dit op een moment dat de lucht buiten relatief schoon is. Bijvoorbeeld na een flinke regenbui, als al het fijnstof tegen de grond geslagen is. Of als het buiten flink waait, waardoor luchtvervuiling wordt verminderd. En in de zomer kun je juist het beste ’s nachts luchten, omdat overdag door zonlicht meer smog ontstaat. Op de website van het Longfonds kun je trouwens snel checken wanneer de luchtkwaliteit op jouw postcode goed is.
Luchtreinigers
Heb je extra schone lucht nodig, of is het openen van de ramen geen optie? Dan kun je kiezen voor een luchtreiniger. Deze zijn er in alle soorten en maten, voor kleine en grote gebouwen. Omdat we het hier hebben over het meten van luchtkwaliteit in huis, richten we ons even op tips voor gewone woningen. Er zijn slimme luchtreinigers die een hele ruimte kunnen reinigen van alle fijne stofdeeltjes, allergenen en ziekteverwekkers. Bijvoorbeeld deze topper van Philips, die vrijwel geluidloos is en 99,9% van de lucht zuivert. Ideaal voor mensen met een longaandoening of heftige allergie. Andere goede luchtreinigers vind je bijvoorbeeld hier: de Top 10 van Bol.com. Ben je op zoek naar schonere lucht omdat je een longaandoening hebt? Dan is het ook zinvol om het zuurstofgehalte in je bloed te meten. Dat kan met een saturatiemeter.
Tip: let bij de aanschaf van een luchtreiniger goed op de grootte van de ruimte waarvan je de lucht wil zuiveren. Sommige goedkopere luchtreinigers werken namelijk alleen in een kleine kamer. Daarmee kun je de luchtkwaliteit in huis nauwelijks verbeteren.
Wat is de afwijking van een luchtkwaliteitsmeters?
De afwijking van een goedkope luchtkwaliteitsmeter is ongeveer 20%, dit is best hoog. De afwijking van een goede luchtkwaliteitsmeter ligt rond de 3%.
Wat is de afwijking van een lucht- en temperatuurmeter?
Een normale afwijking voor een temperatuurmeter is 0,5 graden Celcius. Een hoge afwijking is 2 graden Celcius.
Is een luchtkwaliteitsmeter het kopen waard?
Ja. Het is niet alleen nuttig maar ook belangrijk voor je gezondheid. Wanneer verschillende waarden te laag zijn, kan dit gevaarlijk zijn.
Hoe werkt een luchtkwaliteitsmeter?
Een luchtkwaliteitsmeter werkt door verschillende infrarood sensoren. De meter kalibreert vervolgens, waarna de waardes op het scherm verschijnen.
Waar plaats ik een luchtkwaliteitsmeter?
Plaats de luchtkwaliteitsmeter niet vlakbij een raam maar hang hem op in het midden van de kamer of plaats het op een bijzet tafeltje. Zo meet de meter de lucht accuraat, zonder dat er ‘verse’ lucht voorbij komt die de waardes veranderen.
Heb ik wifi nodig voor een luchtkwaliteitsmeter?
Nee. Een luchtkwaliteitsmeter kan zonder wifi worden gebruikt, mits je het juiste model koopt. De meters die verbinden met een app op je telefoon hebben wel wifi nodig.